Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
30. 08. 2021
Pokud začínáte s myšlenkou grilovat rybu teprve koketovat, zcela jistě oceníte pár rad, které vám celý proces ulehčí. Připravit tímto způsobem rybu není nijak složité, určitě se nemusíte obávat. Na druhou stranu vám mohou naše „vychytávky“ celé grilování zpříjemnit tak, že si během něj ještě zvládnete povídat s rodinou nebo s přáteli.
Prvním našim „tajným“ tipem je zkusit štěstí v soutěži „Vyhrajte léto na grilu“, kde můžete získat 1 z 9 zahradních plynových grilů Fieldmann. Co pro to musíte udělat? Koupit pouhé 3 výrobky se značkami kvality Regionální potravina, Klasa, „Bio zebra“ nebo „Bio list“. Více na akademiekvality.cz. Soutěžte tolikrát, kolikrát budete chtít. Končíme až 12. září.
Co dalšího je třeba, aby šlo vaše grilování ryby naprosto hladce?
1. Větší ryby naporcujte na filety nebo podkovy, menší můžete grilovat vcelku. U nich doporučujeme naříznout na několika místech kůži a vložit do zářezů bylinky, případně dát snítku bylinek a olej přímo dovnitř.
2. Na filetování si pořiďte kvalitní ostrý nůž s tenkou ostrou pružnou špičkou. Na porcování podkov je lepší silnější nůž.
3. Na soli nešetřete, s kořením však opatrně. Lepší jsou čerstvé bylinky.
4. Rybu pokládejte na rozpálený gril vždy kůží dolů, aby se vám nerozpadla. Poté samozřejmě maso otočte.
5. Malé ryby grilujte max. 15 minut, větší cca 30 minut. Dá se říct, že 1 cm tloušťky potřebuje na grilu 3–4 minuty.
6. V obchodech prodávají rošty určené na grilování ryb, díky nimž se vám budou pěkně obracet.
Nastal čas přenést teorii do praxe. Pojďme si naši nejznámější rybu – kapra – na grilu připravit. Tato regionální surovina je mnohdy v souvislosti s grilováním opomíjena, i když je špičková, a to z několika důvodů. Kapři jsou chováni převážně na přirozené potravě, jsou dostupní celoročně a dietologicky se řadí do prvních řad. Obsahují totiž spousty prospěšných látek.
Recept na grilovaného kapra na salátu z pečených paprik najdete zde: https://www.akademiekvality.cz/recepty.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?