Benefity másla
10. 06. 2017
Máslo a např. i vejce patří mezi potraviny, které v lidech vyvolávají kontroverzní reakce. Jedni na ně nedají dopustit, jiní z nich mají obavy. Přitom obě potraviny dodávají našemu tělu tolik výživných látek, pokud je konzumujeme přiměřené množství.
Čím nás tedy obohacuje máslo?
Je nezpochybnitelné, že máslo mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy, konkrétně tedy A, D, E a K.
Statistiky přisuzují každému z obyvatel republiky roční spotřebu kolem pěti kilogramů másla. Tělu jím dodáváme nasycené mastné kyseliny, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí. Ty z másla se neukládají do tukových zásob, ale přednostně slouží pro zisk energie.
„Pamatujte, že po jídle s máslem vám pocit nasycení vydrží mnohem déle než v případě požití jakýchkoliv náhražek. Nasycené tuky jsou důležitou součástí membrán mozkových buněk a cholesterol je nezbytnou látkou pro tvorbu steroidních a pohlavních buněk, žlučových kyselin a vitaminu D, který je potřebný pro silné a zdravé kosti,“ upřesňuje David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.
Více o másle se dozvíte v dalších článcích na webu Akademie kvality. Nebo si zkuste připravit některý z pokrmů z másla či jiné potraviny.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam
- Co byste měli vědět o másle?