Test mléka I.
13. 09. 2016
Jedním z pilířů naší stravy by měly být i mléčné výrobky, jejichž základní surovinou je samozřejmě mléko. Víte ovšem, konkrétně jaké vitamíny a minerály obsahuje, díky nimž je nám tolik přínosné?
Obsah mléka
Mléko je především významným zdrojem velmi dobře stravitelných bílkovin (cca 3,2 %). Dále obsahuje vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B (B1 a B12). Z minerálních látek se v mléce nachází mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód. Samozřejmostí je obsah tuků a cukrů. Mléčný cukr se nazývá laktóza. Tuky v mléce jsou ze dvou třetin tvořeny nasycenými mastnými kyselinami.
Vliv mléka na náš organismus
Bílkoviny jsou důležitou stavební součástí všech tkání, hormonů a protilátek. Zároveň jsou nepostradatelné pro růst a obnovu tkání. Velkou předností bílkovin je jejich schopnost zasytit, proto by mléko a mléčné výrobky neměly chybět ani při redukci hmotnosti (v méně tučných variantách).
Z hlediska minerálů je významnou předností mléka a mléčných výrobků vysoký obsah vápníku, který se v nich nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě, a to také díky přítomné laktóze a aminokyselinám, jež zvyšují jeho využitelnost. Z mléčných výrobků je nejvhodnějším zdrojem vápníku polotučné mléko nebo polotučný jogurt, ale především pak tvaroh a sýry. Vápník má význam obzvláště při růstu kostí a zubů, a je tedy účinnou prevencí osteoporózy. Jeho jedinečná role spočívá i v ovlivňování pohybu svalů a přenosu nervových vzruchů. Své místo má i při srážení krve a dokonce také při pohybu spermií.
Mléko a mléčné výrobky jsou zároveň jedním z nejvýznamnějších zdrojů jódu, který se přidává do krmných směsí dojnic. Nedostatek tohoto minerálu může zapříčinit poruchy funkce štítné žlázy, u dětí dokonce poruchy psychického vývoje. V mléce je obsaženo i železo, jež je nezbytné v procesu krvetvorby a pro správnou činnost mnoha enzymů. Železo vstřebává z mléka velmi dobře, ještě lépe ze zakysaných mléčných výrobků. Současně v mléce najdete i selen, jenž zpomaluje proces stárnutí organismu a pomáhá chránit imunitní systém.
Z vitamínu je mléko především zdrojem A a D (nezbytné pro ukládání vápníku do kostí) a B1 a B12. Velkým benefitem mléka je ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což je stěžejní pro správný vývoj kostry. Výhodou mléka a mléčných výrobků je také to, že obsahují velmi málo purinů, a proto jsou vhodné i pro osoby, které se léčí s hyperurikémií nebo dnou.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam