Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
03. 02. 2020
Bez másla se pečení neobejde! Jakých parametrů si u něj všímat?
Základem kvalitního másla je co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku. Oproti tomu voda musí být v másle zastoupena maximálně do 16 %, nejde ale o povinný údaj a proto se na obalu většinou neuvádí. Do másla se nesmí nic přidávat, tedy ani žádné konzervační látky či emulgátory. Máslo kupujte vždy jen takové, které nemá porušený obal, protože mu škodí světlo a teplo. Uchovávejte ho proto v chladu a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2-8 °C. Máslo, které je v pořádku, má příjemně nasládlou, smetanově mléčnou chuť i vůni. Pokud je světlé až bílé, znamená to, že je čerstvé.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam