Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
13. 05. 2020
Když si koupíte máslo a je o žlutější než obvykle, možná vás napadnou dvě věci. Buď je žluklé, což poznáte podle zápachu. Nebo to není máslo, ale jeho náhražka s rostlinným tukem. V tomto případě se ale produkt nemůže označovat jako máslo. V následujících řádcích vám nabídneme ještě třetí důvod žlutavého odstínu smetanové pochoutky. A taky se dozvíte, jaké druhy českých másel najdete v obchodech a v čem se od sebe liší.
Mlékárenské máslo se vyrábí ze sladké vysoce pasterované smetany. Na trhu se setkáme zejména s těmito výrobky:
- Máslo: má dobu spotřeby 35–55 dní a skladuje se v chladu 4–8 °C.
- Čerstvé máslo: prodává se max. do 20 dnů od výroby a uchovává se v lednici ve 4 až 8 °C.
- Stolní máslo: máslo českého původu skladované v mrazírnách (-18 °C a níž) nejdéle 1 rok. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny.
- Máslo se smetanovým zákysem: přidává se smetanový zákys, mléčného tuku je min. 75 %.
- Solené máslo: kvůli chuti se do něj přidává kuchyňská sůl, a to až do výše 2 %.
- Přepuštěné máslo (ghee, ghí): máselný koncentrát s obsahem mléčného tuku vyšším než 90 %. A jako jediné máslo se hodí ke smažení.
Barva másla souvisí s krmivem
Odstín másla často souvisí s tím, čím se živily krávy, od nichž bylo získáno mléko na jeho výrobu. V době zeleného krmení je máslo žlutší (obsahuje více karotenu), v zimním období je naopak spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu. Jestliže je výrazně žluté, mohlo být dobarvené. Smetana se přibarvuje např. přírodním barvivem červenožluté, až oranžové barvy z rostliny Bixa orellana (E160b), nebo karoteny. Informace vždy najdete na obalu.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam
- Co byste měli vědět o másle?