Mléko a vše kolem něj

Mléko a vše kolem něj

23. 11. 2016

Ačkoliv se v poslední době dočtete o mléce téměř cokoliv, nedá se zpochybnit, že je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.

Mléko je především zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek. Skvěle nás dokáže zasytit, proto bychom na něj neměli zapomínat ani během diety, a to v polotučné nebo nízkotučné (odstředěné) variantě. Především u nízkotučných mléčných výrobků zároveň hlídejte obsah cukru, který může kompenzovat nedostatek tuku.

Bílkoviny mléka přinášejí našemu tělu řadu výhod, ale bohužel jednou z nejčastějších alergií v dětském věku je právě alergie na mléčnou bílkovinu. Alternativou může být krmení kojence speciálně upravenými mléky s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dobrou zprávou ovšem je, že u většiny dětí alergie na mléko do 3 let odezní. V dospělém věku je takto postiženo pouze 1,5-2 % jedinců.

Laktózová intolerance vs. alergie

Lidé si často pletou laktózovou intoleranci s alergií na mléčnou bílkovinu. Jedná se o dva zcela odlišné pojmy. Laktózová intolerance (cca u 8-10 % naší populace) souvisí s nedostatkem enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu. Kvůli tomu dochází k nadýmání, bolestem břicha či průjmům. Řešením je omezení nebo vyřazení těch produktů z mléka, která člověku nedělají dobře – je třeba to zkusit. Naštěstí už dneska existují mléčné výrobky „bezlaktózové“, příp. vyzkoušejte zakysané mléčné výrobky typu jogurt a podmáslí, ve kterých je obsah laktózy snížen o 20-50 %. Ve vyzrálých polotvrdých a tvrdých sýrech se laktóza dokonce vůbec nenachází, protože ji přítomné mikroorganismy již téměř rozložily.

Z hlediska obsahu tuku seženeme v našich krajích mléko nízkotučné (cca 0,5 % tuku), polotučné (cca 1,5 % tuku) a plnotučné (cca 3,5 % tuku). Mléčný tuk je velmi dobře stravitelný. Jestliže jste v dietním režimu nebo trpíte onemocněním srdce či cév, preferujte mléko polotučné nebo nízkotučné.

Pokud jste někdy zaslechli o mléce něco negativního, uvedeme si tato tvrzení na pravou míru v příštím příspěvku naleznete 6 nejčastějších mýtů o mléce.

Jaké mléko nejčastěji kupujete?

V této sérii si můžete přečíst