Mléko a vše kolem něj
23. 11. 2016
Ačkoliv se v poslední době dočtete o mléce téměř cokoliv, nedá se zpochybnit, že je doslova vitamínovou bombou. Obsahuje totiž vitamíny A, D, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek mj. vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, jód.
Mléko je především zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek. Skvěle nás dokáže zasytit, proto bychom na něj neměli zapomínat ani během diety, a to v polotučné nebo nízkotučné (odstředěné) variantě. Především u nízkotučných mléčných výrobků zároveň hlídejte obsah cukru, který může kompenzovat nedostatek tuku.
Bílkoviny mléka přinášejí našemu tělu řadu výhod, ale bohužel jednou z nejčastějších alergií v dětském věku je právě alergie na mléčnou bílkovinu. Alternativou může být krmení kojence speciálně upravenými mléky s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dobrou zprávou ovšem je, že u většiny dětí alergie na mléko do 3 let odezní. V dospělém věku je takto postiženo pouze 1,5-2 % jedinců.
Laktózová intolerance vs. alergie
Lidé si často pletou laktózovou intoleranci s alergií na mléčnou bílkovinu. Jedná se o dva zcela odlišné pojmy. Laktózová intolerance (cca u 8-10 % naší populace) souvisí s nedostatkem enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu. Kvůli tomu dochází k nadýmání, bolestem břicha či průjmům. Řešením je omezení nebo vyřazení těch produktů z mléka, která člověku nedělají dobře – je třeba to zkusit. Naštěstí už dneska existují mléčné výrobky „bezlaktózové“, příp. vyzkoušejte zakysané mléčné výrobky typu jogurt a podmáslí, ve kterých je obsah laktózy snížen o 20-50 %. Ve vyzrálých polotvrdých a tvrdých sýrech se laktóza dokonce vůbec nenachází, protože ji přítomné mikroorganismy již téměř rozložily.
Z hlediska obsahu tuku seženeme v našich krajích mléko nízkotučné (cca 0,5 % tuku), polotučné (cca 1,5 % tuku) a plnotučné (cca 3,5 % tuku). Mléčný tuk je velmi dobře stravitelný. Jestliže jste v dietním režimu nebo trpíte onemocněním srdce či cév, preferujte mléko polotučné nebo nízkotučné.
Pokud jste někdy zaslechli o mléce něco negativního, uvedeme si tato tvrzení na pravou míru v příštím příspěvku naleznete 6 nejčastějších mýtů o mléce.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam
- Co byste měli vědět o másle?