Smetana obsahuje řadu důležitých látek
24. 02. 2020
Často ji nazýváme šlehačkou, ale její správný název je smetana ke šlehání. Když ovšem zajdeme do obchodu, narazíme na další rozmanité druhy této mléčné lahůdky. Jedná se např. o zakysanou, zahuštěnou slazenou, nebo smetanu do kávy. Které jsou pro náš organismus nejpřínosnější? A co všechno v nich najdeme?
Smetana, tekutý mléčný výrobek získaný výhradně z mléka, se hodí pro přípravu jídel slaných i sladkých. Využití nachází ve studené i teplé kuchyni. Důležité je, že musí obsahovat nejméně 10 % tuku. V roce 2018 se v České republice spotřebovalo 5,4 litrů smetany na osobu, přičemž 47 % z tohoto množství tvořila smetana ke šlehání, 34 % zakysaná smetana a 19 % ostatní smetany (např. smetana do kávy apod.). Smetana obsahuje mnoho vápníku, kvalitních bílkovin, vitaminů (zejména řady B), zinku a fosforu. Patří však k výrobkům s vyšším obsahem tuku, proto je vhodné její konzumaci přizpůsobit z hlediska příjmu ostatních živočišných tuků.
Druhy smetany
Na výběr máme poměrně veliké množství druhů smetan s různým obsahem tuku. Na trhu najdeme smetanu ke šlehání, smetanu vysokotučnou, zahuštěnou neslazenou a zahuštěnou slazenou, sušenou smetanu nebo kysanou. Je třeba zdůraznit, že fermentované výrobky jsou lépe stravitelné a tělu prospěšné. Zakysaná smetana má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, a tím i na imunitní systém. Lze ji použít také pro tepelné úpravy, a to ke zjemnění polévek a omáček (třeba do jihočeské kulajdy nebo svíčkové). Neměli bychom ji však kvůli vyššímu obsahu tuku konzumovat příliš často. Smetana se mj. používá i na výrobu zmrzliny, na ochucení šlehačky, při přípravě různých nápojů a koktejlů a v cukrářské výrobě.
Zkuste si uvařit ze smetany třeba kulajdu podle Akademie kvality: akademiekvality.cz/recept/kulajda.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam