Odkud se vůbec eidam vzal?
20. 02. 2017
Napadlo vás někdy, kde mají některé potraviny svůj původ? Občas tomu dopomůže prostá náhoda, jindy zase dlouholeté zkoumání a experimentování. Jak je to tedy s eidamem, nejspíše jedním z prvních sýrů, které se u nás začaly vyrábět?
Eidam pochází z holandského městečka Edam. Kde se ale v názvu vzalo navíc „i“? Převzali jsme totiž výslovnost z němčiny. Pokud chcete označovat tento oblíbený sýr správně, jako Nizozemci, vyslovujte jeho název „ejdam“(ne „ajdam“).
Kořeny této pochoutky spadají do středověku. Mezi 14. a 18. stoletím byl eidam na výsluní, a to díky jeho trvanlivosti. Dlouho se nezkazil a navíc skvěle chutnal i během dlouhých plaveb. Tento oblíbený sýr se proto rozšířil i do Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland nebo na jih Afriky. U nás eidam známe zabalený ve tvaru hranolu, ale jeho původní tvar, který je zachován i dodnes, je koule v červeně voskovaném obalu.
Chcete se dozvědět více o eidamu? Podívejte se na naše edukativní video. A přečtěte si o nich i v dalších článcích na akademiekvality.cz. Kvalitou eidamu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam