Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
03. 02. 2020
U zakysané smetany je třeba sledovat zejména obsah tuku a škrobu a senzorické vlastnosti, jako je vzhled, barva, chuť a vůně. Ty jsou však subjektivní.
Obecně platí, že obal smetany musí být čistý, neporušený a zcela kryjící výrobek a údaje na obalu úplné a čitelné. Důležitým údajem je datum spotřeby, které si určuje výrobce sám. Po jeho vypršení se výrobek již nesmí prodávat. Barva by měla být mléčně bílá, až krémová, probarvení stejnorodé. Konzistence je vyžadována stejnorodá, přiměřeně hustá, krémovitá, hladká, soudržná a jemná.
Chuť a vůně musí být čistá, typicky kyselá, bez cizích pachů a příchutí. Přítomnost škrobu zakázána není, výrobci ji však musí uvést ve složení na obalu. K dostání jsou jak výrobky se škrobem, tak zakysané smetany, které škrob neobsahují. Potravinářská vyhláška č. 77/2003 Sb. pro mléko a výrobky z něj vyžaduje v kysané smetaně přítomnost živých bakterií, a to po celou dobu její deklarované trvanlivosti.
Počet bakterií mléčného kvašení musí dosahovat nejméně jednoho milionu v každém gramu zakysané smetany, a to po celou dobu deklarované doby použitelnosti. Druh bakterií není specifikován, může jít o monokulturu i směsné kultury.
TIP! Doporučené skladování smetany je při teplotě od čtyř do osmi stupňů.
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- 6 mýtů o mléce
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam