6 mýtů o mléce
07. 09. 2016
V předchozím článku jsme hovořili o prospěšnosti mléka pro náš organismus. Co vše obsahuje a jak nám to prospívá. Nyní se podíváme na negativní tvrzení, která jste jistě zaslechli a uvedeme si je na pravou míru.
-
Do trvanlivého mléka se přidávají konzervační látky – MÝTUS
Jeden z nejčastějších omylů, co si lidé myslí o trvanlivém mléce. Jeho trvanlivosti je dosaženo pouze díky vysokému teplotnímu záhřevu, neboli UHT – Ultra Hight Tempersature (135 °C po dobu 1 - 2 sekundy) - a následnému aseptickému balení. Svou roli v trvanlivosti hraje i specifické složení obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. Totéž platí u mléka pasterizovaného (ošetřeném pasterací - zahřátí alespoň na teplotu 85 °C po dobu několika sekund), u něhož je kratší doba trvanlivosti způsobena ošetřením při nižší teplotě. -
Trvanlivé mléko je méně výživné než čerstvé - MÝTUS
Rozdíl v obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální, protože tepelné ošetření trvanlivého mléka způsobí ztrátu zmiňovaných látek max. o 10 %. -
Mléko zahleňuje – MÝTUS
Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. -
Hodně lidí mléko špatně tráví – MÝTUS
Za tímto tvrzením může být čínská medicína. V Asii je sice vysoký podíl populace, která nesnáší mléčný cukr (laktózu), protože historicky nechovali dobytek. Jenže Češi jsou z minulosti zvyklí mléko pít. „Laktózová intolerance" se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8-10 % osob. -
Mléko obsahuje hormony a antibiotika – MÝTUS
Bylo dokázáno, že mléko krav léčených antibiotiky neobsahuje ani stopy těchto látek. Přítomnost hormonů v kravském mléce odborníci nepopírají, ale jedná se o tak nepatrné množství, že na nás nemá žádný vliv. -
Mléko z obchodu je ředěné vodou – MÝTUS
Toto mléko je ošetřováno v souladu s potravinářskými standardy: obsah jednotlivých složek mléka je dán potravinářskými normami pro jednotlivé stupně odstředění (plnotučné 3,5 %, polotučné 1,5 %, odstředěné 0,5 %).
Štítky
mléko
mýty
zajímavosti
etikety
V této sérii si můžete přečíst
- Test mléka II.
- Test mléka I.
- Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků
- Mléko a vše kolem něj
- Jak poznat náhražky sýrů?
- Co byste měli vědět o másle?
- Jak se vyrábí máslo
- Jakou má mít máslo barvu a konzistenci?
- Druhy másel u nás
- Benefity másla
- Jak poznáte náhražky másla?
- Čeho se vyvarovat při nákupu másla
- Zamrazování másla – ano, nebo ne?
- Odkud se vůbec eidam vzal?
- Vše, co potřebujete vědět o eidamu
- Eidam a jeho tučnost
- Země původu není totéž co země zpracování
- Snižuje trvanlivost mléka jeho výživové vlastnosti?
- Složení másla je prosté – základem je kvalitní smetana
- Víte, jak se vyrábí kysaná smetana?
- Kysaná smetana – hravé vaření prospěšné organismu
- Má být kysaná smetana tučná?
- Co sledovat, abyste vybrali kvalitní kysanou smetanu?
- Bez másla to nejde aneb Jak vybrat to kvalitní
- Jak zvýšit výživovou hodnotu jídla? Přidejte jogurt
- Smetana obsahuje řadu důležitých látek
- Jdu si koupit smetanu. Podle čeho ji mám vybírat?
- Jogurt – jedna z nejstarších potravin na světě
- Máslo – to tradiční je plné smetany
- Co je přínosnější pro tělo – máslo nebo margarín?
- Jaké máme druhy másla? Proč je nějaké více žluté?
- Více tuku, méně vápníku aneb Zajímavosti o jogurtu
- Proč dospělí snadněji tráví jogurty než mléko?
- Více bílkovin? Jogurty řeckého a islandského typu!
- Smetana – královna naší kuchyně
- Vyberte si správně sýr eidam